De 4 C’s die de waarde van diamant bepalen

  Carat

  Het begrip Carat (karaat) duidt een gewichtseenheid aan. Hoe groter en hoe zwaarder een diamant is, des te kostbaarder hij zal zijn. Eén karaat staat gelijk aan 0.20 gram. Toen weegschalen nog niet nauwkeurig genoeg waren om zeer geringe gewichten te meten, gebruikte men het zaadje van een “johannesbroodboom” als standaard contragewicht voor het wegen van een diamant.

  Clarity

  De Clarity (helderheid) geeft aan hoeveel insluitsels er in de diamant zitten. Insluitsels zijn kleine imperfecties die in de diamant zichtbaar zijn. Hoe meer insluitsels,  hoe lager de kwaliteit van diamant.

  Colour

  De Colour (kleur) van een diamant is ook bepalend voor de kwaliteit ervan. Hoe minder kleur, hoe hoger de kwaliteit. Als een diamant geen kleur bevat, spreekt men van een witte diamant. Hoe geler de diamant, hoe lager de kwaliteit. Er bestaan ook fancy colour diamanten. Deze kunnen een stuk kostbaarder zijn dan de witste diamanten.  Overigens zijn gelige diamanten (mindere kwaliteit) de meest voorkomende.

  Cut

  Het slijpsel van een diamant bepaalt ook de waarde. Door 57 facetten in een exact juiste hoek te slijpen vervaardigt men het briljantslijpsel. Dit is het meest ideale slijpsel:  “vuur” (kleuren) en “leven” (diepte en lichtspel) van de steen komen zo optimaal tot hun recht.  Briljantslijpsel is de meest kostbare variant van alle mogelijke slijpsels. Naast briljant bestaan er tal van andere soorten slijpsels waaronder peer, emerald, ovaal, hart en peervormig slijpsel.